Jump to content
EN
Play

Forum

[PL] Polish players

Share

Recommended Posts

Nadszedł ten czas kiedy Polskie Community przechodzi do historii. Smutno się patrzy na to wszystko, a na to jak twórcy traktują swoich graczy to szczególnie. Ten temat jest ostatnim bastionem polskości w tej gierce kiedyś kozackiej teraz zdewastowanej przez żądnych kasy. Gdybym tylko mógł cofnąć się w czasie do 2014 roku kiedy kolega pokazał mi tą grę. Nie odstępowałem w tamtym czasie tanków na krok. Z czasem zaczęto stopniowo wprowadzać debilne aktualizacje, bo o ile HTML5 i system matchmakingu są do zniesienia tak już nie rozumiem jak można zalegalizować fly hacka w grze. (serdecznie nie pozdrawiam wszystkich skoczków). Dziękuję wam wszystkim, Demonkowi, Kamilowi, moderatorom, organizatorom eventów i każdemu kto sprawił, że ta gra była przyjemnością. Żegnam się w tej wiadomości ostatecznie z tankami, wszystkimi Polakami, którzy nie zapomnieli o tym miejscu, zagranicznymi graczami tanków, których miałem okazję poznać. Dziękuje za spędzone razem lata.

AnotherRules, out.  
3 Listopada 2015 - 31 Grudnia 2023

• Like 3

On 3/27/2024 at 10:59 PM, NoWAY512 said:

Czy ktoś tu jeszcze jest? 

Tak, ja tu jestem. I z tego co tu widzę kilku Polaków tu wpada jak np. Who_Is_Next i Dumbledore6969.

No niestety, już niewielu graczy z polski zostało. Dużo osób odeszło z gry czy wbija raz na jakiś czas, szczególnie po zamknięciu polskiego forum i sporemu rozpadowi polskiej społeczności. Chociaż w grze mam wielu polskich graczy w liście znajomych, którzy wchodzą do gry dosyć często.

Słyszeliście może o takiej stronie jak Wayback Machine (Internet Archive czy też web.archive)? Jeśli nie, jest to coś w stylu takiego internetowego archiwum i można odszukać jak wyglądało wiele rzeczy w przeszłości. Postanowiłem, że wypróbuję to na polskiej stronie forum, której już nie ma (Mam kartę na Operze GX i zwykłej tej strony). Ku mojemu rozczarowaniu, tylko 4 razy udało się cokolwiek zapisać na tej stronie, raz w 2018 roku, dwa razy w 2022 roku i raz w 2023 roku. Co jeszcze gorsze, te z 2022 i 2023 roku nie działają mi w ogóle, wyskakuje błąd 403 Forbidden. Jedynie ten z 30 kwietnia 2018 z godziny 10:15 (12 sekunda) daje się uruchomić, lecz widać coś takiego, przynajmniej u mnie.

https://web.archive.org/web/20180430101512/https://pl.tankiforum.com/?attempt=3

Link do screenów strony jak ktoś chce zobaczyć: https://imgur.com/a/Nh7fUFi

Bez wątpienia to inaczej wyglądało, ale być może to wynik tego, że Flasha już nie ma albo tego starego kodu strony czy coś. Nie znam się za bardzo na budowie starych stron, także chętnie przeczytam czemu jest tak a nie inaczej.

Niedawno odkryłem, że coś takiego można bez problemu znaleźć jak się wpisze adres strony, której już nie ma. Jak to funkcjonuje dokładnie, jakie kryje w sobie możliwości, co trzeba zrobić żeby dany moment został na tej stronie uchwycony, tego nie wiem. W wolnej chwili a być może w wakacje poszukam jakiegoś poradnika jak się poruszać po tym i znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania. Chyba, że ktoś z czytających także się tym zainteresuje i szybciej ode mnie znajdzie ?

• Like 2

On 4/20/2024 at 9:58 PM, WieLKo-PoLski said:

Słyszeliście może o takiej stronie jak Wayback Machine (Internet Archive czy też web.archive)? Jeśli nie, jest to coś w stylu takiego internetowego archiwum i można odszukać jak wyglądało wiele rzeczy w przeszłości. Postanowiłem, że wypróbuję to na polskiej stronie forum, której już nie ma (Mam kartę na Operze GX i zwykłej tej strony). Ku mojemu rozczarowaniu, tylko 4 razy udało się cokolwiek zapisać na tej stronie, raz w 2018 roku, dwa razy w 2022 roku i raz w 2023 roku. Co jeszcze gorsze, te z 2022 i 2023 roku nie działają mi w ogóle, wyskakuje błąd 403 Forbidden. Jedynie ten z 30 kwietnia 2018 z godziny 10:15 (12 sekunda) daje się uruchomić, lecz widać coś takiego, przynajmniej u mnie.

Bez wątpienia to inaczej wyglądało, ale być może to wynik tego, że Flasha już nie ma albo tego starego kodu strony czy coś. Nie znam się za bardzo na budowie starych stron, także chętnie przeczytam czemu jest tak a nie inaczej.

Niedawno odkryłem, że coś takiego można bez problemu znaleźć jak się wpisze adres strony, której już nie ma. Jak to funkcjonuje dokładnie, jakie kryje w sobie możliwości, co trzeba zrobić żeby dany moment został na tej stronie uchwycony, tego nie wiem. W wolnej chwili a być może w wakacje poszukam jakiegoś poradnika jak się poruszać po tym i znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania. Chyba, że ktoś z czytających także się tym zainteresuje i szybciej ode mnie znajdzie ?

Bardzo dobry pomysł, szkoda tylko że tak słabo ta strona się zapisała pod względem designowym i ma braki w funkcjonalności, ale zawsze to jakaś pamiątka, ale trzymam kciuki za dalszy rozwój tematu.

• Thanks 1

On 4/20/2024 at 9:58 PM, WieLKo-PoLski said:

A nie, przepraszam. Musiałem się ogromnie pomylić. Wpisałem w Google "jak używać wayback machine" żeby zobaczyć jak poprawnie z tej stronki korzystać. Wiem że to może być trochę oczywiste, ale wpisałem to, żeby upewnić się czy przypadkiem źle tego nie robię. Na stronie https://nprofit.net/pl/co-to-jest-i-jak-wykorzystac-wayback-machine-archive-org/ pod "Jak działa Wayback Machine?" Kliknąłem w link do tej stronki, w wyszukiwarkę dałem link do strony i okazuje się, że jest aż... 131 razy między 1 Listopada 2015 a 26 grudnia 2023. I z tego co zauważyłem jedna ze stron 7 Lutego 2018 z godziny 15:25 i 12 sekundy działa. Choć z początku pokazuje coś dziwnego, ale po chwili wygląd strony działa bez większych problemów, zresztą sami zobaczcie: 

https://imgur.com/a/zJzwGGy

Spoiler

vwk8yYQ.png

7E2aBeT.png

yKfKTWe.png

• Like 1

On 3/8/2025 at 5:23 PM, AnotherRules said:

Ktoś jeszcze pamięta o tym miejscu? ??

Na pewno ktoś pamięta o tym polskim kąciku na angielskim forum, lecz dużo mniej osób do niego zagląda. Na pewno ja, polskizolnierz i chyba Who_Is_Next oraz Dumbledore6969 pamiętają. Co do reszty grających z Polski ciężko stwierdzić. Wielu z nich albo nie wie o tym w ogóle albo mają to gdzieś i nie są wielce zainteresowani tym tematem.

Niestety widać wyraźnie jak polska społeczność w grze się kolosalnie skurczyła aż doszło do feralnego zamknięcia polskiego forum i wikipedii tankowej oraz ograniczeniu zakresu języka polskiego w tej grze (jedynie polska wersja językowa dalej jest). Ale nic dziwnego po akcjach ich twórców. Nie dość, że złodziejstwo/oszustwo/scam w postaci zlikwidowania 10 dronów z gry i przywrócenia części z nich jak urządzenia, to jeszcze na każdym kroku wielce kozaccy gracze na tych ich paladynkach, skoczkach, krzyżowcach z przeróżnymi urządzeniami dostępnymi jedynie ze skrzynek dodawanych co prawie każdy update byle kasiorka wpadała, a nie czy graczom się podoba. Grywalność zanika coraz bardziej, a to że się otworzyli na Nintedo co niby zmieni? Otworzyli się na telefonach, a teraz jakby porzucili kompletnie wersję mobilną. I jak tu nie sądzić, że z Nintendo nie będzie podobnie?  

Nawet to że oni planują wydać Tanki Classic niewiele zmieni, bo kto niby z Polski  i nie tylko wróci do nich, jak wielu z nich już dawno odeszło z gry na zawsze, znalazło sobie partnerkę/partnera, znaleźli solidną prawdziwą pracę, ożenili się, obrazili się na tanki na zawsze, niektórzy może mają dzieci i mają co robić, a nie pykać w Tanki + jeszcze te ich płatne subskrybcje na czat i robienie bitew czy overdrive'y zależne od skina xD. Samo to że te klasyczne czołgi mają być reklamowane przez YT-Berów a nie samych deweloperów guzik da, bo Tanki na YT straciły na popularności i ilu wielkich nagrywających to na tej platformie pożegnało się z grą, a patrząc jakie dziwactwa mają być w Classicach to tylko ich to zniechęci, a wątpię by chcieli wydawać kasę na wczesny dostęp i ankiety gdzie mogą głosować. Ogólnie to za wielu do nich nie przyjdzie, a samo to że dla nich "najbardziej lojalnymi graczami" nie są ci co od kilku-kilkunastu lat grają/grali w tą grę, tylko ci co sypną kaską na te oferty do wczesnego dostępu pokazuje jak oni szanują weteranów tej gry (nie licząc tych co dalej im sypią kaską). Szacunek wręcz zerowy, no chyba że dasz im pieniędzy to będziesz dla nich super duszyczką...

Przykro się na to patrzy, ale co zrobić? Pozostaje jedynie z pozostających jeszcze na YT filmików o tankach powspominać dawne lata czy na internetowych archiwum zobaczyć jak to kiedyś wyglądało czy prywatnych screenów/filmików. Na szczęście pozostaną z nami wspomnienia dawnych i złotych, lecz starych lat, których nikt nam nie odbierze. I to na zawsze ❤️ 

On 3/8/2025 at 6:50 PM, WieLKo-PoLski said:

Na pewno ktoś pamięta o tym polskim kąciku na angielskim forum, lecz dużo mniej osób do niego zagląda. Na pewno ja, polskizolnierz i chyba Who_Is_Next oraz Dumbledore6969 pamiętają. Co do reszty grających z Polski ciężko stwierdzić. Wielu z nich albo nie wie o tym w ogóle albo mają to gdzieś i nie są wielce zainteresowani tym tematem.

Niestety widać wyraźnie jak polska społeczność w grze się kolosalnie skurczyła aż doszło do feralnego zamknięcia polskiego forum i wikipedii tankowej oraz ograniczeniu zakresu języka polskiego w tej grze (jedynie polska wersja językowa dalej jest). Ale nic dziwnego po akcjach ich twórców. Nie dość, że złodziejstwo/oszustwo/scam w postaci zlikwidowania 10 dronów z gry i przywrócenia części z nich jak urządzenia, to jeszcze na każdym kroku wielce kozaccy gracze na tych ich paladynkach, skoczkach, krzyżowcach z przeróżnymi urządzeniami dostępnymi jedynie ze skrzynek dodawanych co prawie każdy update byle kasiorka wpadała, a nie czy graczom się podoba. Grywalność zanika coraz bardziej, a to że się otworzyli na Nintedo co niby zmieni? Otworzyli się na telefonach, a teraz jakby porzucili kompletnie wersję mobilną. I jak tu nie sądzić, że z Nintendo nie będzie podobnie?  

Nawet to że oni planują wydać Tanki Classic niewiele zmieni, bo kto niby z Polski  i nie tylko wróci do nich, jak wielu z nich już dawno odeszło z gry na zawsze, znalazło sobie partnerkę/partnera, znaleźli solidną prawdziwą pracę, ożenili się, obrazili się na tanki na zawsze, niektórzy może mają dzieci i mają co robić, a nie pykać w Tanki + jeszcze te ich płatne subskrybcje na czat i robienie bitew czy overdrive'y zależne od skina xD. Samo to że te klasyczne czołgi mają być reklamowane przez YT-Berów a nie samych deweloperów guzik da, bo Tanki na YT straciły na popularności i ilu wielkich nagrywających to na tej platformie pożegnało się z grą, a patrząc jakie dziwactwa mają być w Classicach to tylko ich to zniechęci, a wątpię by chcieli wydawać kasę na wczesny dostęp i ankiety gdzie mogą głosować. Ogólnie to za wielu do nich nie przyjdzie, a samo to że dla nich "najbardziej lojalnymi graczami" nie są ci co od kilku-kilkunastu lat grają/grali w tą grę, tylko ci co sypną kaską na te oferty do wczesnego dostępu pokazuje jak oni szanują weteranów tej gry (nie licząc tych co dalej im sypią kaską). Szacunek wręcz zerowy, no chyba że dasz im pieniędzy to będziesz dla nich super duszyczką...

Przykro się na to patrzy, ale co zrobić? Pozostaje jedynie z pozostających jeszcze na YT filmików o tankach powspominać dawne lata czy na internetowych archiwum zobaczyć jak to kiedyś wyglądało czy prywatnych screenów/filmików. Na szczęście pozostaną z nami wspomnienia dawnych i złotych, lecz starych lat, których nikt nam nie odbierze. I to na zawsze ❤️ 

Oh cóż, ja po raz ostatni zdecydowałem sie zaufać Tankom i zdecydowałem sie na wczesny dostęp do Tanki Classic, jeżeli tym razem znowu zawiodą to elooo z nimi.  Użyję prawa do głosowania w ankietach, aby odrzucić przede wszystkim drony i urządzenia, overdrivy zobaczymy jaka będzie opcja do zagłosowania, ale w miarę możliwości trzeba zachęcać innych co zdecydowali się kupić te oferty do mądrego głosowania. Bardzo chciałbym, żeby ta gra oddała jak najbardziej to co jej nazwa mówi "Classic". Zdroworozsądkowo patrząc wyrzuciłem pieniądze w błoto, ale moja nostalgia i więź jaką jestem nadal powiązany z grą, którą zwykliśmy wszyscy kochać wzięła górę. Mimo, że gra nie ma szans odzyskać takiej renomy Tanków jak za dawnych lat to i tak jestem turbo ciekawy tego co zrobią - daję im szansę, chociaż wiele razy zawiedli nasze zaufanie, no a tak jak mówiłem, jeżeli zawiodą po raz kolejny to odejdę całkowicie i odetnę się od tej gry i nie będę już nigdy więcej chciał mieć cokolwiek wspólnego z Tankami. Natomiast jeśli chodzi o "normalne" Tanki to ostatnio wszedłem sobie na pare gierek i po prostu grać sie nie da. Nawet ten dron Kryzys, który mam i który powinien wzmacniać zaopatrzenie niewiele daje, od zasrania niewiadomo jakich urządzeń, których ni w tą ni w tamtą nie idzie skontrować. Nie da sie w mojej opinii w nowoczesne Tanki grać, jakiś kawałek nadziei pokładam, że Tanki Classic choć trochę sprawę uratują i znowu przyjemnie będzie spędzić czas grając. Można mówić ile zmian złych jest, ale najgorsza zmiana to jest dodanie tych latających złomów - jak ktoś to nazywa zabawą to niech uda się do wykwalifikowanego lekarza. Niestety jeśli chodzi o reklamę gry to gdyby chcieli to sami deweloperzy reklamować musieliby dodać więcej ... (myślę, że każdy wie czego). Mam tylko nadzieję, że wspomnienia ta cała nostalgia i więź jaka mnie łączyła z grą te 10-11 lat temu w 2014 kiedy zacząłem grać i kiedy pokochałem Czołgi Online nie sprowadzi mnie na manowce. Kto wie cóż sie wydarzy? Twórcy Tanków owszem są chciwi, przykro mi, że traktują weteranów gry jak najgorsze (wiadomo co), ale my na nich niestety nie wpłyniemy, bo cóż my mali gracze możemy zrobić... To, że my se pogadamy jak to źle w Tankach jest to to nic nie da... Boo postawmy sprawę jasno, czy twórcy Tanków słuchają opinii graczy? Raczej nie... Może jestem ślepy, może nie, ale chciałbym, żeby w końcu do nich dotarło ile złego zrobili, i żeby naprawili to co popsuli. Wracając do Tanków Classic, zobaczymy jak gra wyjdzie, bo raczej możemy się zgodzić, że inaczej jest oglądać grę, a grać w nią.

• Like 1

GT-banner.png

Are you a Polish player? Have you always dreamed of our beloved game being translated into your own language? We've got you covered! We are currently looking for translators who are fluent in both Polish and English. If this piques your interest, this is the perfect opportunity, and urge you to apply for the Polish game translator position at the following link. Good luck!

? Recruitment - Recruitment Tanki Online

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...